Posts

Showing posts from May, 2015

Rindu Orang Sebelah

Hati manusia, semuanya sama...
Mudah mencinta dan mendambakan untuk dicinta.
Andai telahan aku salah, mustahil penyair jiwa mampu lagukan isi hatiku?
Tanpa pernah bersua mahupun bertukar kata-kata,
apa yang tersirat jauh dalam lubuk hati aku mampu dia rangkapkan dengan kemas.

Tapi, biar sekuat mana aku teriak pada dunia,
tak mungkin engkau mampu mendengarnya.
Apa harus aku coretkan isi hatiku terus ke minda engkau
agar kau mengerti maksud senyuman aku?
Mungkinkah sejelas itu yang engkau perlukan untuk merasakan aku?

Tersentak mimpi tatkala dunia menyapa keras.
Pedih, luka lama seakan tiada harapan untuk sembuh.
Baik saja aku hunus pisau tajam ke jantungku dari terus sakit kerana rindu.
Mengapa makin aku lari jauh makin tak terbias perasaan ini?

Kata orang, panggilan yang teragung itu tak pernah disahut.
Bergema ruang angkasa pun tiada seri jika laungan tak disambut.
Sudah, kenapa masih lagi di situ walau parah ditoreh kecewa?
Rasional diri tewas taktala emosi bertakhta.
Secebis harapa…

Itu Aku

Selalu...
Bila lewat malam, phone conversations mulai "deep". Mula lah keluar all the theories tentang previous life, astrology, horoscopes bagai...
Years have passed but I can never forget all the things you've shared. My favourite part will forever be, "we were together in the previous life".
Aku, Setiap kali topik ni keluar akan cakap ianya impossible sebab aku sangsi. How can we exist in the previous life if aku tak percaya kehidupan selain sekarang?
Kau, Tak pernah jemu cuba untuk convince aku yang life is larger than what we believed in. Tanpa berniat untuk pesongkan akidah siapa-siapa, kau tetap dengan penjelasan yang forever akan buat aku terima sebab ianya masuk akal. Kau cakap walaupun aku tak percaya, itu tak boleh menidakkan fakta yang ianya wujud.
Rindu... Bila garis di telapak tangan menunjukkan takdir yang berbeza, haluan yang lain... Kau selalu ada cerita untuk pusingkan supaya jalan hidup kita tetap selari. Bila tafsir elemen diri kita tak sela…

Hati

Ingin terus aku hilang,
Tapi entah kenapa,

Aneh,
Hingar bingar kota tidak lagi menenteramkan jiwa...
Lalu aku harus kemanakah?
Perlukah aku terus berjalan?
Atau terus berlari?
Namun biar merangkak sekalipun,
Kemanakah harus langkah ku pergi?

Kosong...
Bunyi dunia terdengar bagai bisikan,
Apakah aku kini di seberang?

Berpaut pada ranting tak ada gunanya andai dahan dah rapuh.

Lumrah...
Alam tak mungkin berpaksi pada yang tidak hakiki.

Another Note On The Fridge

Often people tells you to be yourself...
Be comfortable in your own skin...

However...

At some point in life, people tend to ask you to change to suit the society.
You just have to blend in with your surroundings.

If it's for the betterment of humanity then you should alter but if it's just for the sake of being noticed... please rethink before altering yourself!

Hate to admit but our society have set a very high standard on what's "normal".

Instead of just absorbing blindly on what they labelled or say about you, why don't you stop messing up your mind but just relax instead.

Once your mind is calm, start thinking deeply on their comments.

Not everyone is concern with your life but there are those who actually do.

Start by separating criticism and negative feedbacks.

Re-evaluate them and if you happen to feel that some suggestions do make sense which will help you upgrade yourself, why don't you proceed with it.

It may be hard in the beginning but always…